Skrivblogg

Svackan

Jag läste igenom det halva råmanus jag skrivit av del två. Det var inte mycket som glimmade. Svackan har officiellt anlänt. Sent en septemberkväll 1999 stod jag på knä i Rostocks hamn, med knäppta händer och vädjande blick. Den sista lastbilen körde av färjan. Ingen av de tidigare chaufförerna hade velat ge mig och min väninna lift,Fortsätt läsa ”Svackan”

Samma manus, två olika svar

Smak är ingen exakt vetenskap. Därför kan ett förlag älska och ett förlag rata. I dag vill jag erbjuda pepp till dig som jobbar mot förlagsavtal. När avtalet med Bokförlaget Polaris var signerat kontaktade jag de andra förlagen och meddelade att manuset inte längre fanns på marknaden. Avsikten var att spara dem onödigt arbete. Ja,Fortsätt läsa ”Samma manus, två olika svar”

Kritikgåvan

För utveckling krävs utmaning. För oss som skriver kommer den i form av kritik. Det här inlägget handlar därför om testläsare. Den bästa testläsaren är en i skrivhantverket bevandrad person som är orädd och har goda avsikter, som inte drar sig för att peka ut vad i manuset som är i behov av utveckling och som görFortsätt läsa ”Kritikgåvan”

Mot debuten, #1: Bakgrunden

Jag följer Debutantbloggen med intresse, att få kika in bakom draperiet är spännande! Så varför inte dela med mig av mina erfarenheter, nu när jag faktiskt kan göra det? Det här inlägget är det första i den lilla serien ”Mot debuten”. Om ingenting obehagligt händer blir jag fyrtiofyra år i juni, vilket är åldern närFortsätt läsa ”Mot debuten, #1: Bakgrunden”

Hantverksplugg

Skriver du? Då har jag ett gott råd, var inte jag. D.v.s. var inte dum i huvudet. Det här inlägget handlar om hantverket. De flesta kreativa yrken har former för utförandet. Få utövare är naturbegåvningar och de flesta behöver studera hantverket för att lära sig grunderna. Det begrep jag cirka elva år efter att jag hade skickat förstaFortsätt läsa ”Hantverksplugg”

Skaffa skrivtid

Att skriva ett bokmanus tar tid och inte sällan har debutanter många manus bakom sig innan nivån nått en kvalitet tänkbar för utgivning (jag har närmare tio stycken i byrålådan). Det här inlägget handlar därför om tid att skriva. För att skriva bokmanus behöver man självklart både vilja och uthållighet, men även en herrans massaFortsätt läsa ”Skaffa skrivtid”

I råmanusgruvan

Jag skriver på del två om Sarah och det är både kul och läskigt, för nu vet jag att texten så småningom ska nå läsare. Det här inlägget handlar om råmanus och nötningsmetoden. Alla böcker börjar med ett råmanus, alltså texten i dess mest ursprungliga format (egentligen börjar de tidigare än så, men det återkommerFortsätt läsa ”I råmanusgruvan”

Att leva ett skrivliv

Vissa som skriver blir publicerade direkt. Vissa andra, som undertecknad, får gå den långa vägen. Jag har många (flera pinsamt dåliga) manus i byrålådan. Det här inlägget handlar om skrivlivet när det inte är så jäkla enkelt, men samtidigt helt underbart. Det finns en anledning till att vi kallar det ”skrivlivet”. Det är när livetFortsätt läsa ”Att leva ett skrivliv”


Vill du följa skrivbloggen?

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång