Lust och utmaning

Kan det lustfyllda också vara jobbigt?
Varför väljer jag att stänga in mig med datorn, när solen äntligen skiner efter en lång vinter?
Om det handlar det här blogginlägget.

Jag fick mig en tankeställare för en tid sedan. 
En vän sa att det verkade väldigt jobbigt att skriva, när jag istället för att exempelvis gå ut i solen tvingade mig att sitta inne och grotta i någon utmanande scen jag gruvat mig för att ta tag i. 
Personen undrade om jag verkligen, som jag sa, skrev på lust.

Jag kände inte igen mig i beskrivningen och blev lite ställd av frågan, men jag tog med mig den och funderade. Kom senare fram till att det nog handlar om perspektiv och för mig är inte skrivlust detsamma som enkelt.
Saker kan vara lustfyllda och jobbiga samtidigt. 
Den som vill uppnå någonting måste oundvikligen prioritera och pressa sig igenom tyngre perioder eller partier. Det spelar ingen roll om man exempelvis skriver eller i yrkeslivet är en jurist som vill bli antagen som hovrättsfiskal och gå domarutbildningen. 
På olika vis kräver det sin insats, även om drivkraften är lust och intresse.

Den som älskar det den gör och vill bli bättre på det behöver prioritera, ibland pressa sig när det är motigt och – oundvikligen – försaka annat. Den aspirerande pianist som väljer tevesoffan före pianot kommer aldrig att spela Hammarklaversonaten av Beethoven.
Inte för att jag drar några paralleller till mitt eget skrivande, alls. Men principen är densamma, vill jag skriva ett manus är det bara att jag ger mig fasen på att göra det och ger det tid.

Att försöka bli bättre på något kan alltså vara lustdrivet, men det betyder inte att det jämt är enkelt eller att man inte då och då hellre skulle vilja göra någonting helt annat. Och ibland även gör det.
Det är lite som med mat. Att äta nyttigt är inte superkul, men om jag alltid åt det som smakade godast (langa hit ostbågarna) skulle mitt liv sannolikt förkortas på grund av ohälsa. 
Jag offrar en sak för att vinna någonting annat och det känns inte ens som ett offer, det är bara självklart att det är så det måste vara.

Hur är ditt skrivliv? Lustfyllt, plågsamt, både och eller någonting helt annat? 🙂
Och är du intresserad av små uppdateringar från mig då och då? Då kan du skicka din mejladress, du hittar formuläret på sidan för nyhetsbrev.

❤ / Marie

3 reaktioner till “Lust och utmaning

 1. Så bra skrivet, Marie! Hade jag inte lusten till att skriva skulle jag inte skriva. Men att jag skriver i syfte att någon gång bli utgiven är en kombination av lust och den tänkta känslan av att ha lyckats skriva en bok som någon vill ha (och som man kan slå i huvudet på någon som inte tror att man ska lyckas). Mitt skrivliv har i år befunnit sig i ett ängsligt och hopplöst läge, och tanken på att lägga ner har föresvävat mig. Men naturligtvis går inte det. Vem är jag om jag inte skriver? Så det är bara att fortsätta.

  Gillad av 1 person

  1. Tack Eva! Jag känner igen det där behovet att skriva, annars hade jag aldrig fortsatt. Man är inte bara en person som skriver, utan en skrivande person. Eller hur?
   Jag hoppas verkligen att du når fram och får dunka boken i huvudet på valfri negativ människa. Bildligt, förstås 😉

   Gillad av 1 person

   1. Ha ha, tack, ja bildlig dunk i huvudet förstås 🙂 Jo, man är en skrivande person. Härligt att man har hittat rätt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång