Vi och vårt inre

”Hallå där, du är så himla lat.” 
”Vad taskigt, det är jag väl inte alls!”
Det här inlägget handlar om inre dialog.

Hur ser samtalen du har med dig själv ut? Uppbyggande? Nedbrytande? Konstruktiva? Destruktiva?
En inre dialog har vi alla och den är inte oviktig. Den påverkar oss och kan vara uppbyggande eller nedbrytande, kan lindra oron eller göda den. 

Och den kan definitivt behöva hanteras. 

Min inre röst har exempelvis fräckheten att kalla mig för latmask. Om jag har skrivit en hel lördagsförmiddag drar rösten i gång en kvart efter att jag har slagit igen datorn.
Vad vill den då ha sagt? Jo, att jag bara ”låtsas skriva” – som om jag inte precis har fått ner massor av helt okej text i manuset. Den säger att jag troligtvis inte alls kommer att skriva mer eftersom jag är så fruktansvärt lat. 
Våra inre röster är inte alltid logiska. Om jag nu har låtsats skriva i alla år, hur kommer det sig då att min första bok kommer efter årsskiftet? 
Jag måste helt enkelt vara övernaturligt bra på att låtsas.

Jag brukar tänka att jag ska behandla mig själv som om jag är min egen bästa vän, en sådan som vågar säga hur det är utan att såra i onödan, en vän som vill väl och peppar.
Haranger som jag aldrig i livet skulle utsätta någon annan för ska jag heller inte utsätta mig själv för.
Lyckas det då? Ibland. Men lat-dialogen hänger tyvärr i. 
Jag får nog leva med den.

Har du funderat på hur din inre dialog ser ut och hur den hjälper dig eller stjälper dig i livet? Att få syn på sina automatiska negativa tankar – sådana som omedvetet ploppar upp till synes från ingenstans och får kroppen att reagera med exempelvis skam – och konfrontera dem tycker jag gör dem mindre betydelsefulla, vilket i sin tur gör det lite lättare att leva.

Var snäll, inte enbart mot andra utan även mot dig själv.

❤ / Marie

4 reaktioner till “Vi och vårt inre

 1. Hög igenkänning på temat! 🙌 Jobbat mycket med min egen inre kritiker genom åren. En – kanske lite tröstande? – aspekt av ens eget kritiserande som jag brukar påminna mig om är att vi ju också utvecklas som skribenter. Därmed kommer vi också att reagera och notera andra detaljer i våra texter än vad vi hade gjort för något år sedan t.ex.

  Tror att det är svårt att helt och hållet bli av med sin egen inre dialog, men redan att bli medveten om den gör ju att vi får möjlighet att hoppa in och styra den åt rätt håll när vi börjar bli elaka med oss själva.

  Hälsningar från en annan skribent som precis hittade hit till din blogg 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Vad kul att du hittat hit!
   Ja, den inre dialogen får vi leva med, sedan behöver den belysas emellanåt, när den spårar ur 😄
   Klok reflektion, håller med. Jag tror också att en viss självkritik, som oundvikligen tar sig uttryck i den inre dialogen, är nyttig för oss som skriver.

   Gilla

 2. Ja, den där inre kritikern känner man ju till alltför väl, tyvärr. Men ”bara” att vara medveten om att man har den, och försöka göra något åt det är mycket värt. Fast…lätt är det inte. Undrar varför vi är så många som kämpar med detta egentligen? Kram på dig!

  Gilla

  1. Så är det, tankar är svåra att styra men det betyder inte att man måste låta dem styra ens inre eller yttre liv. Att låta dem komma, notera, reflektera och släppa taget blir det minst ansträngande i längden tycker jag.
   Jag tror att denna typ av tankar är normalt mänskliga och anledningen till vår otroliga utveckling. Hade vi varit nöjda med oss själva i det lilla hade vi väl dött ut för länge sedan 😄
   Det gäller bara att lära sig leva med de inre rösterna, vilket ju är mer eller mindre utmanande beroende på vad som händer och hur vi mår.
   Kram!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång